Er wordt hard gewerkt in het Olde Gemientehuus in Nieuwleusen. Op het adres Westeinde 2 komt vanaf de zomer van 2023 het nieuwe Grammofoonmuseum. In goede afstemming tussen de aannemers en onze vrijwilligers wordt er iets moois gerealiseerd. De eerste fase van de verbouwing is begin februari 2023 gereed. Daarna volgt de volgende fase namelijk het schilderen van wanden. Daarna worden de nieuwe vitrines geplaatst. De vitrines zijn al prefab gezaagd en in de grondverf gezet door vrijwilligers, ook weer in goede samenwerking met de houtleverancier. In de hal van de houtleverancier mochten we gebruik maken van de machines.

Intussen wordt al nagedacht over de verhuizing van de enorme collectie fonograafs, grammofoons, grammofoonplaten en nog veel meer hele bijzondere items die straks allemaal een plekje in het nieuwe Grammofoonmuseum moeten krijgen. 

 

 

In de loop van de zomer van 2023 gaat het nieuwe Grammofoonmuseum haar poorten openen. Nieuwe vrijwilligers hebben zich al aangemeld en krijgen een training om straks presentaties te kunnen geven of bezoekers in het museum te kunnen informeren over al het moois dat te zien zal zijn. 

Vintage Grooves de vinyl en vintagebeurs krijgt een uitbreiding met een techno beurs. Als er tenminste voldoende standhouders worden gevonden. Ben je standhouder, dan kun je je aanmelden via vintagegrooves@grammofoonmuseum.nl 

De eerstvolgende beurs is gepland in februari 2024. 

Van 6 tot en met 9 september is de jaarlijkse ANWB Vechtdal fiets4daagse. Evenals vorig jaar is het Grammofoonmuseum weer een halteplaats voor de 60 kilometer fietsers. Op die dag is het Grammofoonmuseum geopend en kan het worden bezocht. Deelnemers aan de fiets4daagse betalen een gereduceerd tarief van € 3,50. Koffie en muziek zorgt voor een goede sfeer. 

Op 1 juli 2022 zijn de handtekeningen gezet voor de koop van het Olde Gemientehuus in Nieuwleusen. Na de vakantie begint de interne verbouwing. Er komen twee toonzalen, een platenbar en een werkplaats.In de historische trouwzaal komt de presentatieruimte waar toekomstige bezoekers worden ontvangen. Vanaf 1 paril 2023 hopen wij de poorten te kunnen openene voor de eerste bezoekers. 

In het weekend van 7 en 8 mei doen we weer mee aan het jaarlijkse evenement “Kunst om Dalfsen”. We hebben weer mooie kunstenaars gevonden die komen exposeren en workshops geven in het Olde Gemientehuus, het toekomstige nieuwe Grammofoonmuseum.  

Speciaal voor onze jongere bezoekers een wervende video. Voor jongere bezoekers hebben wij een speciaal op hen gericht programma over de ontstaansgeschiedenis van de grammofoon en de grammofoonplaat. 

Kulturhus De Spil en het Grammofoonmuseum Nieuwleusen organiseren in samenwerking met Vechtdal FM en MEC Muziek op 14 mei een vinyl en retro-evenement: Vintage Grooves.

Onder de naam Vintage Grooves organiseert Kulturhus De Spil in Nieuwleusen en het Grammofoonmuseum Nieuwleusen in samenwerking met enkele lokale partners op zaterdag 14 mei een nieuw evenement. Het wordt een groots opgezet ‘retro & vintage event’, waarvan het hart wordt gevormd door een beurs voor vinylplaten.

Maar ‘Vintage Grooves’ is niet de zoveelste platenbeurs. Het evenement wordt uitgebreid met verschillende andere onderdelen. Zo wordt onder andere ook de radiobeurs (Lichtmis) erbij betrokken. Andere extra’s zijn: live-muziek, een live-uitzending van het regionale radiostation Vechtdal FM, een aantal oldtimers en een verzamelaarsbeurs met andere retro- en vintage- artikelen alsmede gerelateerde activiteiten voor kinderen.

De beurs zelf duurt overdag van 10.00 tot 17.00 uur. Maar dan is het feest nog niet afgelopen, want vanaf 17.00 uur is er een avondprogramma onder de naam van het ‘’Muziekcafé’’ dat overeenkomsten vertoont met de Top 2000-avond, die De Spil in de tijd vóór de coronacrisis organiseerde. Deze avond wordt smakelijk omlijst, zo kunnen bezoekers genieten van een  buffet,  zodat men even lekker kan eten en ondertussen kan genieten van muziek.  Vechtdal FM draait muziek uit de ‘lijst der lijsten’, afgewisseld met liveoptredens van verschillende leerlingen van MEC Muziekschool, en er is ook een pop quiz.

Deelnemen?

Standhouders die met een kraam op de beurs willen staan, kunnen een inschrijfformulier aanvragen via ellen@ellement-event.nl .

 

Saskia Viet heeft deze mooi sfeer video gemaakt voor ons.

Rabo Clubsupport heeft een mooi bedrag opgeleverd van
ruim € 800,00. Iedereen die op het Grammofoonmuseum heeft gestemd heel hartelijk bedankt. Het geld wordt gebuikt om de verbouwing van het  nieuwe grammofoonmuseum te financieren. 

Vanaf 4 oktober 2021 kunt u op ons stemmen bij Rabo clubsupport. Het geld dat we daarmee ontvangen, gebruiken we voor de verbouwing en verhuizing van het Grammofoonmuseum. Bent u lid van Rabo Vaart en Vechtstreek, dan kun u op ons stemmen. 

We doen mee aan een prijsvraag van het Oversticht Overijssel over de inzet van erfgoed voor de sociale kwaliteit van de leefomgeving. Helaas zijn we niet bij de genomineerden maar er hebben meer dan 1000 mensen op ons gestemd. Daar zijn we trots op. 

Stimuand/4D makelaars ondersteunt ons bij de realisatie van het nieuwe grammofoonmuseum. Wij mochten een bijdrage leveren aan een video over het werk van 4D makelaars. (13 september 2021)

In het weekend van 18 en 19 september 2021 neemt het nieuwe grammofoonmuseum deel aan het kunst en cultuurweekend. In de expositieruimte (de voormalige raadszaal) van het Olde Gemientehuus aan het kerkenplein (Westeinde 2) in Nieuwleusen exposeren verschillende kunstenaars hun kunstwerken. Het thema is vinyl-art dat wil zeggen kunstvoorwerpen met grammofoonplaten. Natuurlijk krijgt u ook een indruk hoe het nieuwe grammofoonmuseum er uit gaat zien. (18 juli 2021)

Zaterdag 18 september 2021 passeert de SWOS,  de Stichting Wandel Organisatie Staphorst, het kerkenplein in Nieuwleusen. Aan het kerkenplein wordt het nieuwe grammofoonmuseum gevestigd in het Olde Gemientehuus. Voor deze gelegenheid zet het grammofoonmuseum de deuren van het Olde Gemientehuus alvast open. In de raadszaal is een expositie en u kunt een video zien met een impressie hoe het nieuwe grammofoonmuseum er uit gaat zien. (18 juli 2021)

Op 9 september passeert de ANWB Vechtdal fietsroute het grammofoonmuseum aan de Smeule 3 in Nieuwleusen. Die dag kunt u het museum bezoeken voor “half geld”. Vanaf 10.00 tot 15.00 uur zijn de poorten geopend en bent u hartelijk welkom, ook als u niet aan de fietstocht meedoet.
(17 juli 2021)

In het voorjaar van 2022 gaan het grammofoonmuseum verhuizen naar een nieuwe locatie. Deze nieuwe locatie is ook in Nieuwleusen op een steenworp afstand van het huidige museum. Het huidige museum aan de Smeule 3 blijft tot aan het moment van de verhuizing gewoon open. U heeft deze zomer dus nog alle kans om de bijzondere topstukken uit het museum te bekijken.

We geven u alvast een klein inkijkje met deze impressie video.
(9 juli 2021)